Snemanje za oddajo Iz prve roke

Z vsem zavedanjem o kako občutljivi tematiki bom govorila, sem se odločila za svoj veliki prvič pred televizijskimi kamerami. Z namenom, da delim svojo izkušnjo umetne prekinitve nosečnosti ter tako ponudim podporo vsem mamicam, ki se soočamo s tako preizkušnjo, sem zbrala pogum in spregovorila o najtežji odločitvi mojega materinstva doslej. 

 Jona Narat, zelo srčna in topla producentka, je prebrala mojo knjigo in nato sklenila, da mi ponudi priložnost, da svojo zgodbo predstavim v njeni oddaji. Obe sva se strinjali, da smo mamice, ki smo se odločile za umetno prekinitev nosečnosti, v družbi precej prezrte in se zato okolica na nas marsikdaj neprimerno odzove ali pa si niti ne upa odzvati, saj ljudje ne vedo kako bi sploh lahko pristopili. Mamice večinoma žalujemo potihem in v samoti ter se trudimo delovati povsem normalno, kadar nismo v teh okoliščinah. Pridejo dnevi, ko izguba tako boli, da komaj dihamo in pomembno je, da se družba zaveda tega, da je žalovanje proces sprijaznjevanja, ki lahko traja tudi celo življenje in ne proces pozabljanja. Smo zelo ranljiva skupina žalujočih in prav je, da o svojih bolečinah ter soočanjih z njimi tudi spregovorimo. Tako nas bo okolica bolje razumela in reagirala na primeren način.


Z voditeljico oddaje, Damijano, sva se spoznali nekaj minut pred pričetkom snemanja. S svojo preprostostjo in odprtostjo je v meni takoj vzbudila občutek zaupanja in sproščenosti za snemanje najinega dialoga, ki je sledil.
Celotna ekipa oddaje izžareva res prijetno energijo, zato sem se v studiu počutila odlično.
Damijana me je pred pričetkom snemanja vprašala ali je karkoli o čemer ne želim govoriti, ker bi mi bilo pretežko. To vprašanje se mi je zdelo zelo dobro, saj se mi zdi zelo pomembno govoriti o čisto vsem, kar zadeva mojo izkušnjo, saj ravno tista vprašanja, ki si jih okolica ne upa postaviti, potrebujejo največ pozornosti in pojasnil. Zato me je tekom najinega intervjuja nato spraševala vse tisto, kar se ji je zdelo pomembno.


Pogovor je tekel gladko, a kljub temu sem še nekaj dni zatem razmišljala o vsem, kar sem povedala, saj mi je kot prvo in najbolj pomembno to, da s svojimi besedami ne bi nikogar prizadela. V primeru, ko gre za z življenjem nezdružljivo diagnozo otroka, podpiram tako odločitev za umetno prekinitev nosečnosti kot tudi odločitev, da mamica nosečnost nadaljuje. Ko si enkrat postavljen v to situacijo, ko si povsem nemočen glede zdravja nadvse zaželjenega otroka, je sprejeti najboljšo odločitev najtežja in največja odgovornost. Vsak starš se najbolje odloči za svojega otroka in družino in vsako odločitev močno spoštujem. Sama povsem razumem kako je, ko izveš kaj takega in se v trenutku porušijo vsa vesela pričakovanja, ki jih nosimo v sebi že v trenutkih, ko o zanositvi šele razmišljamo.


Želim si, da bi mamicam lahko pomagala v teh najtežjih trenutkih, saj čutim, da je to tisto največ kar v življenju lahko dam in se pri tem počutim izpopolnjena. Zato se bom v nadaljnje tudi izobraževala za to področje dela in si prizadevala, da po svojih najboljših močeh pomagam tudi že sedaj.

 

Saška Simonič Iz prve roke

Saška Simonič Iz prve roke

 

Posnetek najinega pogovora se odvije od 37. minute video posnetka naprej.

Brezplačna delavnica za žalujoče

brezplačna delavnica za žalujoče saska simonic

Darilo za Vas

saska simonic meditacija prebujanje tretjega ocesa in povezava z Nebesi

 x 

Košarica je prazna